Van zaadje tot Amsterdamned good hot sauce (door)

Ongepubliceerd

Van zaadje tot Amsterdamned good hot sauce

 

Het begon met een foodtruck en taco’s waar Let de Jong zelf de sauzen bij maakte. Van het laatste kreeg ze echter zodanig de smaak te pakken dat Let besloot tot Let’s Salsa. De hete sauzen zijn een uit de hand gelopen hobby, want door heel Nederland én in Engeland te koop. Vorig jaar werd de 19e saus in productie genomen. Bij elke saus bepaalt Let uiteindelijk of ie lekker is: “het heet tenslotte Let’s Salsa.”

 

Je bent vast gek op pittig…?

“Je hebt overal op je lichaam pijnreceptoren, zodat je niet te hete thee drinkt, of dat wanneer je jezelf pijn doet, je weet dat er iets mis gaat. Capsaïcine, het stofje dat peper heet maakt, past precies op je pijnreceptor. Je lichaam wordt gewaarschuwd, maar voor niks, er is geen gevolg. Bij andere pijnen krijg je daadwerkelijk letsel, een blaar of een wond.”

 

Sommige mensen kunnen er beter tegen dan anderen?

“In Eindhoven heb je één keer per jaar het Dutch Chilifest, waar alle pepergekken bij elkaar komen. Heel anders dan de hipster-achtige sfeer op de meeste festivals. Hier komt de Harley Davidson-motor-club. Stoere mannen met échte baarden en leren jasjes. Er worden dan hamburgers gegeten met de héétste pepers. Diegene die het snelst de hamburger op heeft, wint. Het is net zoals bij ninja’s: je traint jezelf in ongemak. Of zoals bij yoga: je traint jezelf in ongemakkelijke houdingen. Veel pepers eten is dus eigenlijk mindfulness.”

 

Nog meer goeie bijwerkingen van pepers?

“Pepers zijn geluksmakend. Je hersenen maken endorfine aan als je pepers eet. Pepers zijn goed voor je darmen. De peperplant is een eenjarige plant. Kippen kunnen tegen de pittigheid van pepers en zijn door hun peper consumptie (en uitwerpsel) heel belangrijk voor het voortbestaan ervan. Bij een onderzoek gaven ze de ene helft van de kippen pepers en de andere helft niet. De kippen die pepers hadden gegeten bleken een veel betere darmflora te hebben.”

 

 

 

Wat vind je esthetisch de mooiste peper?

“Een lastige vraag. De carolina reaper ziet er heel tof uit. Een heel raar schubbig huidje en een staartje. Die is wel echt kunstig. Maar ik vind de jalapeño ook heel mooi.”

 

Hij bekt wel lekker, de jalapeño…

“Het is gek want de ‘j’ spreekt je uit als een ‘g’ in het Mexicaans. De Amerikanen spreken de ‘j’ uit als een ‘h’. Dus de Amerikanen zeggen halapeño, maar de Mexicanen galapeño. Er is ook een rode jalapeño, die is wat heter want heeft meer capsaïcine. Overigens een woord dat niet echt lekker bekt, capsaïcine. Ik spreek het altijd maar heel snel uit voor het geval dat ik het niet goed zeg. Dan klinkt het in elk geval toch goed. Net als ‘worcestershiresauce’, als je dat maar heel snel zegt, dan weet iedereen waar je het over hebt.”

 

Meer misverstanden?

“De pitjes van een peper zijn niet pittig. Omdat de pitjes aan de zaadlijsten vastzitten krijgen ze soms pittigheid mee. In die zaadlijsten daar zit namelijk de hoogste concentratie pittigheid.”

 

Niet alle pepers zijn even pittig?

“Daar is de Scovilleschaal voor. Een paprika krijgt 0 punten, een jalapeño 5000. De chilipeper zit ook op de 5000. Dan heb je de tabasco die is 70.000. Dan de madame jeannette, die is 200.000. De habanero is iets heter, zo een 300.000. Als je die zo eet, dan is dat écht heet. De carolina reaper heeft 2.000.000 punten.”

 

De pepers in de supermarkt zijn doorgaans niet pittig?

“Misschien verkopen ze in de supermarkt niet pittige pepers zodat je er twee in plaats van één koopt. Of misschien is het goedkoper om niet pittige pepers te produceren.”

 

Pepers eten is hot.

“We stonden met de truck een keer bij de Rollende Keukens en hadden wat pepers neergelegd, voor de gezelligheid. Er waren wat jongens stoer mee aan het doen, wat resulteerde in dat één van die jongens een habanero op ging eten. Die had het echt heel zwaar. Gelukkig hadden we melk bij ons, want dat is eigenlijk het enige dat dan helpt. Water en bier verspreiden juist de pittigheid in je mond. In melk zit een stofje dat de pittigheid echt afbreekt.”

 

Ons gesprek vervolgt zich lopend zodat hond Jip de pootjes kan strekken. Wanneer na twintig meter de hemel openbreekt en bakken regen op onze zomers geklede lichamen gooit, schuilen we in een portiek waar Let wat foto’s van haar (pepers) laat zien. Voor de nieuwste Let’s Salsa heeft Let 300 peperplanten door heel Amsterdam geplant, het resultaat is de Amsterdamned good hot sauce.

 

Let vertelt…

“Hier begon het mee, de zaadjes, schattig hè? Hier zijn ze uitgekomen, nou daar was ik zo trots op. Dan de volgende fase, drie rijen dik op de brede vensterbank en nog in een kast heel veel. Dit zijn de eerste uitgeplant, op de HvA. Hier staan wat planten in Zuid Oost waar vrouwen onder begeleiding van een tuincoach een eigen stukje tuin kunnen onderhouden. Goed voor lichaam en geest. Voor het planten had ik drie uur uitgetrokken, maar binnen een kwartier stonden ze er allemaal in. Ik moest me haasten om nog foto’s te maken. Hier zijn de eerste blosjes. Dit is bij vrienden, daar staan er ook een aantal, en dit is op het dakterras van café Hopp.”

 

Verspreid over Amsterdam?

“Er staan planten bij Groen Hartig, een biologische teler zonder certificaat. Bij Stadsboerderij Osdorp, hotel Zoku op de Weesperstraat, het Lloyd hotel, de Kaskantine in Nieuw West met De Compostier. Deze man van de wormenhotels verzorgt plantjes met aquaponics. Een visvijver die de planten besproeit. De vissen voeren de planten en de planten voeren de vissen. Een super mooi systeem. Hij had de eerste rode pepers. Bij Stadstuin I can change the world (with my two hands) staan er een paar.”

 

Leuk die Amsterdamse samenwerking!

“Met cocktailbar Vesper op de Haarlemmerstraat heb ik cocktails en een bloody mary-mix ontwikkeld. Er zit een veganistische worcestershiresauce in, zonder vissaus, met bierazijn gemaakt van restbier. Helemaal Amsterdams en gerecycled. Bij Ace & Tate krijg je als je een leuke klant bent, of als je een beetje pech hebt, een flesje hete saus toegestuurd. Die is dan met szechuanpeper want dat vond hun marketingmanager lekker. Maar ik heb er ook eentje met wortels, want die zijn goed voor je ogen. Voor de Coffee Company maken we een Koreaanse huis-ketchup. Een toegankelijke ketchup voor bij de tosti, niet te gek, niet te pittig. Met tacqueria Lima in de Foodhallen heb ik een extra hete saus ontwikkeld. Speciaal voor toeristen want die vinden dat heel lekker, een extra hete hot sauce.”

 

Wat vind jij lekker?

“Het liefst zou ik alles fermenteren, maar als je met veel groente en fruit werkt is dat eigenlijk onmogelijk. Er zijn maar een paar sauzen die ik niet kook, maar fermenteer. Die vind ik het lekkerste.”

 

Hoeveel kost een flesje?

“Tussen de € 3,95 en € 4,50. De duurste is van alleen maar pepers gemaakt, wat het duurste ingrediënt is. Je kan er heel lang mee doen…”

 

Ik vind het niet duur.

“Soms ben ik daar wel onzeker over. Dit is eerlijk naar iedereen. Mijn personeel kan ik ermee betalen, en mijzelf een klein beetje.”

 

Hoeveel kost Tabasco?

“Daar zit minder in en die kost € 2,95.”

 

Tabasco heeft dus ook een eigen peper?

“De pepers van Tabasco worden in de Verenigde Staten op een eiland verbouwd. Disneyland voor de peperliefhebber. Er wordt een rode stok gebruikt om te oogsten, want alleen de pepers die precies de kleur van de stok hebben mogen worden geoogst. Dan worden de pepers gefermenteerd op eikenhouten vaten. Drie jaar lang, zeggen ze. Met mijn nieuwste saus wil ik de flesjes Tabasco uit de Amsterdamse supermarkten verjagen.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s